Blog

krokettten van oma recept binenstebuiten.tv

Ingrediënten Oma Loekies kroketten
300 g rundvlees (sukadelap)
2 el groentebouillonpoeder of 2 blokjes
150 g roomboter
150 g bloem
1 gesnipperd uitje
1 bosje peterselie
250 g paneermeel
100 g bloem
5 losgeklopte eieren

Ingrediënten mosterd-dragonmayonaise:
2 eigelen
1 bosje dragon
250 ml olie
4 el azijn
1 el fijne mosterd
1 tl poedersuiker
snufje zout
*De bereiding van dit gerecht op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.
1
Kook het vlees ongeveer 2 uur in ruim water met de groentebouillonpoeder.
2
Als het vlees zacht is, haal je het uit de bouillon en vul je de bouillon aan met water, zodat je in totaal 6 dl bouillon overhoudt. Laat het vlees afkoelen en pluis het uit elkaar.
3
Smelt de boter in een pan. Fruit het gesnipperde uitje en meng er lepel voor lepel de bloem doorheen.
4
Schenk al roerend de bouillon erbij en mix het geheel met een staafmixer tot een egale massa.
5
Houd de pan op het vuur en blijf roeren tot een mooie stevige ragout. Roer het vlees en de gehakte peterselie erdoor en laat dit minstens 6 uur rusten.
6
Rol staafjes van de ragout (niet te dik!) en haal deze door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel.
7
Frituur de kroketten in olie van 170 graden, totdat ze goudbruin zijn.
8
Ga dan verder met het maken van de mosterd-dragonmayonaise. Neem een plastic maatbeker en plaats hierin eerst het eigeel en vervolgens de mosterd, poedersuiker, zout en het azijn.
9
Schenk langzaam de olie erbij en plaats de staafmixer voorzichtig op de bodem van de maatbeker. Begin met mixen: eerst een paar seconden op de bodem en kom langzaam mixend met de staafmixer omhoog, totdat de olie volledig is opgenomen.
10
Snij de dragon fijn en roer deze door de mayonaise.

Spinazie salade met ei

Deze spinaziesalade is een frisse salade die het lekkerst is als de dressing even 2 uurtjes inde koelkast heeft gestaan. Stampvol vitamines en ijzer en binnen een paar minuten klaar bron ( Carina twerda )

 

Ingrediënten.

500 gram jonge spinazie

Spekjes 500 gram

1 Rode ui

3 hard gekookte eieren

155 gram zwarte olijven

Voor de dressing

60 ml zure room

Een middel grote ui

1 eetlepel Rode wijnazijn

Optioneel. Wat zout en peper

 

Bereiding.

Je begint met de dressing. Die is namelijk het lekkerst als híj een of  2 uurtjes in de koelkast heeft gestaan.

Pureer de ui samen met de zure room met een keuken machine en zet het 2 uur in de koelkast meng daarna de azijn er door en breng de dressing wat op smaak met peper en zout

Spoel de spinazie af en laat het uitlekken verwijder de grootste nerven  en de steeltjes

Snijd de ui in ringen

Snijd de eieren in plakjes

Hussel alles door elkaar en voeg de olijven toe

Doe als laatste dressing  erbij

Optie op de foto zie je bij mij spekjes ik vind dat erg lekker om spekjes toe te voegen 

Gebakken aardappels

Ingrediënten voor 2 personen

3 wortels  (peen)

Spekreepjes 300 gr

4 aardappels

2 uien sniperen

1 Rode punt paprika snipperen

Nodig een koekenpan

 

Bereiding

Aardappels koken tot ze gaar zijn

Bak de spek reepjes uit voeg de gesnipperde uien toe en bak even mee

Daarna gesnipperde paprika  toevoegen

En kort mee  bakken wortelen toe voegen als alles lekker gebakken is dit mengsel in een bord doen

Klontboter in de koekenpan

En de aardappels bakken . bestrooien met aardappel patat kruiden goud bruin

Daarna het spek wortel mengsel er bij doen  goed omscheppen

 

Macaroni stroganoff

 500 gram macaroni

300gram stroganoff gehakt

400 gram Provençaalse wok groente

250 gram champignons

500 ml water

1 Pakje honig macaroni stroganoff saus

Bereiding

Kook de macaroni zoals op de verpakking.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pan.bak het gehakt rul en bruin.

Voeg de wokgroenten ende in schijfjes Champions toe en bak kort mee

Voeg 500 ml water en honig basis voor macaroni stroganoff toe.en breng het geheel al roerend aan de kook

Laat de saus al roerend 2 minuten door koken zachtjes

En serveer de saus over de macaroni

Eet smakelijk

WORTELSPREAD

300 gram wortels

10 gram peterselie

1 citroen

100 gram room kaas light

100 gram macadamianoten

Griekse olijf olie

zout en peper

bakplaat

bakpapier

keukenmachine of staafmixer

rasp

bereidingswijze

verwarm de oven voor op 200 graden.

bekleed de bakplaat met bakpapier

snij de wortels in plakjes en hak de macadamianoten  grof. verdeel de wortel en macadamianoten over de bakplaat.besprenkel met olijf olie zout en peper

rooster de wortelen noten 20 minuten in de oven

hak intussen de peterselie fijn rasp de gele schil van de citroenen pers de vrucht uit

pureer de geroosterde wortels en notenpeterselie roomkaas citroenrasp en het sap tot een gladde groentespread

breng op smaak met Griekse olijf olie en zout

[ bron Lidl ]

broccoli-pestospred

1 stronk broccoli

100 gram spinazie

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

100 gram verse pesto

50 gram pecannoten

20 gram basilicum

1 teen knoflook gepeld

zout en peper

keukenmachine

40ml olijf olie

bereidingswijze

snij de broccoli met steel in kleine stukken en kook 2 minuten. spoel af onder koud stromend water maal de broccoli fijn ineen keukenmachine voeg de Parmezaanse kaas en spinazie pesto pecannoten basilicum knoflook en 20ml olijf olie toe aan de broccoli en maal het fijn breng de broccoli pesto op smaak met zout en peper en eventueel en verse kruiden [BRON LIDL ]

11 tips om je bril schoon te maken

Miljoenen Nederlanders dragen een bril of contactlenzen. Aangezien die vaak best duur zijn is het van belang om ze in optimale staat te houden. Wat is daarvoor de beste manier? Zelf doen of door een professional? Radar zet 11 tips voor je op een rijtje.

11 tips om je bril of contactlenzen te onderhouden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt uit cijfers uit 2013 dat 61 procent van de Nederlanders een bril of contactlenzen draagt voor het zien of lezen. Dat aantal is in tien jaar tijd met vier procent gestegen. Het CBS zegt dat er meer vrouwelijke dan mannelijke bril- of contactlensdragers zijn. Ondanks dat een bril de voorkeur geniet boven contactlenzen, kiezen jongeren wel meer voor lenzen. Er zijn ook mensen die zowel lenzen als een bril dragen. Een derde van de mannen met een leeftijd van boven de 75 draagt een gehoorapparaat.

Wees zuinig op je bril

Als je eenmaal een bril of contactlenzen draagt is het raadzaam om daar zuinig op te zijn. “Mensen die elke dag een bril dragen zijn daar zuiniger op dan parttime-brildragers. Dat zijn mensen met lees- en computerbrillen.” Dat zegt opticien en oogmeetkundige Ton Juffermans, van EyeTon, die tegenwoordig praktische trainingen geeft aan medewerkers van brillenwinkels. Mensen die net een nieuwe bril hebben zouden eigenlijk na twee weken even langs de opticien moeten lopen om hem weer even af te stellen, de schroefjes aan te draaien en om hem te laten schoonmaken. “De opticien kan met een speciale techniek de schroefjes zo aandraaien dat ze niet losraken.”

Je kan niet elk montuur kiezen

Door veroudering veranderen de kromming en de lengte van de ogen, legt Juffermans uit. Het is dus niet ondenkbaar dat je na een aantal jaar een nieuwe bril of nieuwe contactlenzen nodig hebt. “De meeste opticiens zijn ook optometristen. Dat zijn mensen met een hbo-opleiding die in staat zijn dieper in het oog te kijken.” Als je een bril nodig hebt kan je niet elk montuur kiezen dat je mooi vindt. “Niet iedere sterkte is geschikt voor elk montuur. Bij een montuur van kunststof heeft de bril een groter draagvlak op de neus. Hij drukt daarom minder in je neus dan de neusvleugeltjes die vaak aan metalen monturen zitten.”

Contactlenzen minder geschikt voor computergebruikers

Zit je de hele dag achter je bureau naar een computerscherm te kijken, dan is een bril geschikter dan contactlenzen. Achter een scherm knipper je minder met je ogen. Je ogen worden dan al snel te droog als je contactlenzen draagt. “Daar moet je gedisciplineerd mee omgaan vanwege infectiegevaren. Was dus altijd goed je handen.”

Veel reacties uit de achterban van Radar gingen over allerlei doekjes. Zo worden nanodoekjes, brillenpoetsdoekjes, zachte doeken, katoenluiers, stoffen zakdoeken of theedoeken gebruikt. Juffermans adviseert om kant en klare schoonmaakdoekjes te vermijden, net als keukenpapier.

Tips van de expert

  • Maak je bril schoon met een klein druppeltje afwasmiddel waar geen citroen in zit.
  • Hoge temperaturen zijn niet goed voor een bril. Handschoenenkastjes in je auto worden in de zomer heel warm, net als het speciale brillenvakje boven de achteruitkijkspiegel. Hoge temperaturen zijn slecht voor de coating van je glazen en de pasvorm van je bril.
  • Lage temperaturen kan je maar beter vermijden als het montuur van kunststof is. Dat breekt volgens Juffermans bij deze lage temperaturen makkelijker doordat het materiaal stugger wordt.
  • Wil je je bril op- en afzetten? Doe dat dan met twee handen. Het voorkomt verbuigingen aan het montuur.
  • Loop af en toe even binnen bij je opticien voor een check. Die kan hem ook grondig reinigen. Meestal is dat gewoon gratis.
  • Je bril schoonmaken doe je met handwarm water en een zachte schone doek, die niet gewassen is met wasverzachter.
  • Vermijd keukenpapier, daar zit namelijk houtvezel in. Gebruik ook niet van die kant en klare schoonmaakdoekjes. Die hebben een schurende werking. “Niet voor niets krijg je die niet bij de opticien.”
  • Soms leg je onbewust je bril met de bolle kant van het glas neer. Vermijd dat.
  • Lenzenvloeistof is niet eeuwig houdbaar, vervang deze dus regelmatig. Kies wel de juiste lenzenvloeistof die past bij de lenzen die jij hebt.
  • Maak het houdertje waar je lenzen in zitten regelmatig schoon.
  • Reinig je handen voordat je je lenzen in en uit doet.
  • [bron tros radar]

ROER GEBAKKEN SPITSKOOL

300 gram runder gehakt

1 spitskool

1 grote groene of rode paprika

1 ui

2 teentjes knoflook of in poeder vorm

3 lente uitjes of bos ui

1 bouillon tablet

eet lepel kerrie poeder scheutje maggi aroma

2 eet lepels olijf olie

bereidingswijze

olie verhitten en gehakt hier in al om scheppend licht bruin bakken

ui knoflook toevoegen tot ze glazig zijn.kerriepoeder toevoegen en al roerend mee bakken

spitskool en paprika toevoegen al roerend mee bakken kopje water en verkruimelde bouillon tablet toevoegen.door elkaar roeren en deksel op de pan plusminus 5 a 10 minuten tot de spitskool beetgaar is

op smaak brengen met peper en zout eventueel wat maggi

vlak voor het opdienen de lente uitjes er over heen strooien

lekker met aardappel puree  gekookte aardappelen of krieltjes

lasagne ala hans

8 tomaten

1 paprika

2 wortels

2 prei

1 ui

1 teentje knoflook

tijm

rozemarijn

9 lasagne bladen

lasagne saus [ doosje saus ]

2 eetlepels olijfolie

300 gram runder gehakt

150 gram geraspte kaas

oventijd 30 minuten op 200 graden

BEREIDINGSWIJZE

1 verwarm de oven voor op 200 graden en vet de oven schaal in.

2 maak de groenten schoon .pel en snipper de uien knoflook snijd de tomaten en prei wortels paprika in stukjes ris de blaadjes van de takjes kruiden en hak deze fijn

3 verhit de olijf olie in een ruime hapjes pan pak het gehakt op hoge temperatuur in 5 minuten rul

4 voeg ui knoflook prei paprika wortel en kruiden toe aan het gehakten bak dit nog 5 minuten mee op hoge temperatuur

5 voeg de tomaten toe en maak de lasagne saus volgens de verpakking en voeg toe laat dit nog even in koken tot er een gladde saus ontsttaat

6 verdeel wat saus over de bodem van de ovenschaal en daar op lasagne bladen herhaal dit 3 of 4 keer eindig met lasagne saus en als laatste geraspte kaas er over strooien

7 dit nu in de oven 30 minuten op 200 graden

EET SMAKELIJK

 

rode kool met appeltjes

1 rode kool

1 dl azijn

100 gram suiker bij voorkeur bruine bastartsuiker

2 eet lepels kaneel of speculaas kruiden

2 appels naar keuze [geen granny smit ]

er is een verschil tussen zomerkool en winterkool rode kool die zomers wordt geoogst is zachter van structuur en heeft meestal aan een half uur koken genoeg.

reken voor winterkool op een uur om de kool lekker zacht te krijgen somige hebben nog langer nodig

bereiding

haal de buitenste  bladeren van de kool en snij de kool met een stevig mes in dunne repen en die weer in kleine stukjes of gebruik een schaaf.

was de rode kool en doe met aanhangend water in de een ruime pan.

voeg azijn bruine suiker en kaneel toe of speculaas kruiden

laat sudderen tot de kool gaar is en zacht schil de appels en snijd ze in kleine schijfjes laatde schijfjes enkele minuten mee stoven

roer de kool en de appels voor het serveren goed door elkaar en proef of deze zoet genoeg is

smakelijk eten